Carnaval

Carnaval staat weer voor de deur. Vanaf zaterdag 17 februari tot en met 20 februari zal het feest weer in alle hevigheid losbarsten.

Het tijdstip is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaand aan Paaszondag is carnavalszondag.


Carnaval, de vooravond van de veertigdaagse vastentijd, wordt in onze omgeving vooral gevierd in zuid-Nederland, België en Duitsland. Het feest begint met de intocht van Prins Carnaval, o.a. te zien op een fraaie zegel van België die de intocht van Prins Carnaval in Eupen-St. Vith laat zien.

Het gaat te ver om het ontstaan van carnaval hier te omschrijven. In zuid-Nederland sprak men vroeger van Carne Vale, en dat betekent "afscheid van het vlees". In Duitsland beweren de mensen dat het woord is afgeleid van het Duits "Fastnacht". Op zondag -en in Duitsland vooral ‘s maandags- worden de optochten gehouden met pronkwagens, verklede groepen mensen enzovoort. Rosenmontag in Keulen, Düsseldorf en Mainz zijn zeer bekend.

Het carnaval kenmerkt zich wel door een mate van variatie in verschijningsvorm. Zo kennen we het zomercarnaval in Rotterdam waarbij vooral de dames in hun kledij opvallen.


In België kennen we de halfvastenviering en carnavalsfeesten op de zondag na aswoensdag. Op Malta trekt men zich niets aan van de traditionele carnavalsdagen, daar wordt carnaval gevierd in de tweede week van mei.



Bekend is ook het Venetiaans carnaval in Parijs, afgebeeld op een Franse zegel uit 1986.

Ook in Spanje viert men


carnaval. Bekend hierom is vooral Cadiz aan de Costa de la Luz. In deze oudste stad van Europa waar -naar men zegt- de vrolijkste Spanjaarden wonen, trekt carnaval jaarlijks duizenden bezoekers.


Duitsland geeft regelmatig zegels uit met carnaval als motief. In 1997 verscheen er een zegel gewijd aan 175 jaar Kölner Karneval. Wie wel eens in Keulen is geweest met carnaval moet bekend zijn met het straatcarnaval, dat begint met Weiberfastnacht op de donderdag voor carnaval.

Over carnaval is veel te vertellen, een leuk onderwerp en wie gaat zoeken op beurzen vindt nog wel leuke post-


waardestukken met fraaie stempels zoals Düsseldorf Karneval 1957.

De woensdag na het carnavalsfeest, Aswoensdag, begint de vastentijd die door de kerk is ingesteld en zes weken duurt. In de Katholieke Kerk kreeg je op Aswoensdag het Askruisje en mocht je zes weken niet snoepen en vlees eten. Tegenwoordig is alles wel wat soepeler.


De zondag voor Pasen is het Palmzondag in de Katholieke Kerk. Dan volgt de Goede Week en vervolgens Pasen.


Na Pasen en de zomer gaan we weer naar november, waar op 11-11 om 11 uur 11 het carnaval weer begint met zittingen en Prinsenverkiezingen.

Piet Interfurth