De zeven nieuwe wereldwonderen


De zeven klassieke wereldwonderen heb ik een poosje geleden al beschreven, dat waren bouw- of kunstwerken uit de klassieke oudheid. Ze lagen voornamelijk in het machtige Rijk van Alexander de Grote. Ze bestaan tegenwoordig niet meer, alleen de piramides in Egypte hebben de tand der tijd doorstaan en bestaan nog. Alle overige zijn verwoest door aardbevingen, oorlogen, werden leeggeroofd en/of gesloopt.


Tegenwoordig vindt ieder land of stad wel dat zij een achtste wereldwonder hebben. Zo roepen de Nederlanders o.a. dat de Deltawerken een wereldwonder zijn, Amsterdammers noemen het Paleis op de Dam het achtste wereldwonder. Frankrijk roept het al jaren over de Eiffeltoren en New York ziet het liefst het Vrijheidsbeeld in de Hudsonrivier op de nieuwe lijst van Wereldwonderen.


In 2000 werd door de in Zwitserland geboren en in Canada wonende Bernard Weber, o.a. filmmaker, museumdirecteur, vliegenier en onderzoeker, het initiatief gelanceerd om een lijst met 7 moderne wereldwonderen samen te stellen. Meer dan 19 miljoen mensen vanuit de hele wereld stemden op honderden locaties en monumenten die zij beschouwden als moderne wereldwonderen. De 77 monumenten met de meeste stemmen werden weer beoordeeld

door een uitgebreid en deskundig comité. Op deze lijst stonden o.a. het Alhambra in Spanje en kasteel Neuschwanstein. Uit die lijst werden 21 monumenten gekozen die opnieuw aan een wereldwijde stemming werden onderworpen. De uitslag van die nieuwe stemming heeft 7 nieuwe moderne wereldwonderen opgeleverd. De uitslag van de stemming werd wereldwijd bekend gemaakt op 7 juli 2007. Het magische getal 07-07-07, oftewel het 'dronkemansgetal'.

De zeven wereldwonderen volgens onze wereldburgers zijn:


1 - Chichén Itzá (Mexico)
Chichén Itzá was een van de belangrijkste Maya-steden met een eigen beschaving. Hier bevindt zich de piramide van Kukulcan. De stad lag in het noorden van Yucatan en pas in de 9e eeuw werd deze stad belangrijk. Het is volgens de legendes in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk is deze stad veel ouder. De architectuur na die tijd werd een mengsel van Maya en Tolteeks. In 1221 brak er een burgeroorlog uit. De houten onderdelen van de tempels werden verbrand. Chichen Itza verloor zijn positie, de heersers verhuisden naar Mayapan en dit zorgde voor een leegloop van de stad. De Maya's hadden de stad Chichén genoemd, en de Tolteken, die zichzelf Itzá noemden, voegden die aan de naam van de stad toe.

2 - Chinese Muur (China)
De 6400 kilometer lange Chinese Muur slingert zich als een draak langs de Chinese grens en werd gebouwd over een periode vanaf de 7e eeuw


vóór Christus tot ongeveer de 17e eeuw na Christus. Hij diende om vijandige volken uit het noorden, zoals de nomadische Mongolen, tegen te houden, dit lukte tot 1644. De Ming waren de grootste muurbouwers. Het meeste wat vandaag de dag te zien is, zijn overblijfselen uit deze periode. De Ming waren zeer wantrouwend ten opzichte van buitenlanders en verboden contact en handel met vreemdelingen. Maar omdat een grensofficier ontrouw was, waren de Ming niet in staat om de Mantjoes buiten de Muur te houden. De Grote Muur is nu de grootste toeristische trekpleister in China.

3 - Christusbeeld in Rio de Janeiro (Brazilië)


Op de top van de Corcovado, staat het 38 meter hoge Art Deco achtige Christusbeeld. De opzet was een Christelijke symbool, maar het is meer het symbool voor de stad Rio de Janeiro. Het werd opgeleverd in 1931, nadat men 10 jaar ervoor was begonnen met het inzamelen van geld in de 'Week van het Monument' (Semana do Monumento).
De locale ingenieur Heitor da Silva Costa maakte het ontwerp en de Franse beeldhouwer Paul Landowski voerde het werk uit. Het beeld werd in delen per trein naar boven vervoerd om daar in elkaar gezet te worden. Tot 2003 moest men het monument beklimmen via een trap van 220 treden, maar sindsdien zijn er liften om de bezoekers naar boven en naar beneden te brengen.

4 - Colosseum te Rome (Italië)


Het Colosseum, het grote amfitheater in het centrum van de oude stad Rome, werd gebouwd in 72-80 na Chr. onder de Keizers Vespasianus en Titus. Er was plaats voor ongeveer 50.000 bezoekers die op 4 verschillende galerijen konden zitten en kijken naar de wagenrennen, de gladiatoren- en de dierengevechten. Meestal waren deze op leven en dood. Het gebouw werd in 217 gedeeltelijk verwoest door blikseminslag. Daarna volgden nog 4 aardbevingen. En tenslotte werd het marmer uit het gebouw gesloopt (gestolen) om er andere gebouwen mee op te bouwen. Tegenwoordig bezoeken ongeveer 100.000 toeristen per jaar het imposante Colosseum.


5 - Machu Picchu (Peru)
Machu Picchu is de mysterieuze Incastad, hoog in de Andesbergen van Peru. Recentelijk werd vastgesteld dat in 1867 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en deze plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. In 1911 verrichtte de historicus Harim Bingham een studie naar de Inca-paden in de omgeving van de stad. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu opnieuw. In 1983 werd de stad opgenomen op

de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een populaire toeristische attractie, die van grote betekenis is voor het toerisme van de hele regio. Per jaar trekt de plaats rond de 400.000 bezoekers, dit tot zorg van UNESCO die vreest dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zal beschadigen. Sinds de jaren 1990 verschenen er winkels en hotels, en worden er veel nieuwe gebouwen neergezet langs het oude Inca-pad waarlangs deze stad toegankelijk is.


6 - Petra (Jordanië)
Petra was de Romeinse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het huidige Jordanië. Een nauwe lange door-gang (de 'siq') van soms maar enkele meters breed en met steile rotswanden tot soms wel 100 meter hoog leidt de bezoeker naar de uit rode zandsteen uitgehouwen ruïnestad Petra. De Nabateeërs hadden lange tijd een eigen koninkrijk en de bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit het 1600 km zuidelijker gelegen Jemen naar Perzië, Syrië, Griekenland en het Romeinse rijk. Petra was ook voor verschillende andere handelsroutes een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars hebben de heersers van Petra schatrijk gemaakt, wat te zien is aan de gevels, baden, paleizen, tempels, graftombes en het amfitheater, alles uit stenen gekapt vanaf zo'n 600 jaar vóór onze jaartelling. De stad werd het

oorlogstoneel tussen de Perzen en Byzantijnen en een vernietigende aardbeving zorgde voor de verdere teloorgang van de stad. De handelsroute door Petra werd vervangen door de scheepvaart over de Rode Zee. Na die tijd werd de stad verlaten. De Zwitser Jean Louis Burckhardt, die als Hindoestaanse handelaar vermomd was, herontdekte Petra in 1812. In 1985 werd Petra door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.


7 - Taj Mahal te Agra (India)
De Taj Mahal is het 17e eeuws bouwwerk in de Noord-Indiase stad Agra (Uttar Pradesh). Het is een mausoleum dat tussen 1631 en 1654 tot stand kwam in opdracht van de Indiase groot-mogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam bijgezet. Het gebouw is het hoogtepunt van de mogoel-architectuur, een mengeling van islamitische en hindoeïstische architectuur.

De Taj Mahal is 58 m hoog en 56 m breed en staat op een 10.000 mē groot marmeren platform. Voor het gebouw ligt een uitgestrekte tuin, waarin zich een langgerekt waterbekken bevindt. Het volkomen symmetrische gebouw bestaat uit wit marmer en is rijk versierd met ingelegde stenen. De vier minaretten op de hoeken zijn van latere datum en zijn licht gebogen, zodat ze bij een aardbeving niet op het hoofdgebouw vallen. Aan de naar Mekka gerichte westzijde bevindt zich een moskee en aan de oostkant als tegenhanger ervan een gastenverblijf.


Dit is de keuze van vele mensen uit de hele wereld, naar aanleiding van een lijst waar zij uit mochten kiezen. Wie weet welke er een volgende keer als 7 wereldwonderen zullen worden gekozen. Misschien toch nog de Eifeltoren, het Vrijheidsbeeld, kasteel Neuschwanstein of misschien zelfs wel het Paleis op de Dam!

Jan Valkenburg


Bronvermelding: Wikipedia, Unesco en eigen onderzoek.